Äntligen

Äntligen kan jag berätta om vad jag har haft för mig på små lediga stunder på jobbet i några veckor nu innan jul.
Jag har stickat!!!
En stor, muffsig och go halsduk till sambon.... :)


Eldfest

I Söndags var det så äntligen dags för Eldfesten på Rosendal! :)
Vi tog ett stopp på Skansen på vägen till Rosendal...men när vi skulle betala inträde på Skansen meddelade tjejen i kassan att julmarknaden slutade om 10min... :(
så det fick bli ett besök i Skansen-shopen istället. Jag kom därifrån med en julklapp till mig själv.. ;) en trädgårdsbok... :)Väl på Rosendal fick vi se massa fina eldar. :)


det var mycket folk överallt...


Julblommor

I min jakt efter julstämning så planterade jag en "Julgrupp" med vita blommor, hyasint, amaryllis och narcisser...dessvärre kommer de inte slå ut innan efter jul...hehehe...


lägger in en bild på hur det ser ut när de blommar...när de väl har slagit ut... ;)

Mer Julgodis

Det blev lite mer godisbak.... :)
Vanliga Mozartkulor, Mozartkulor med päronmarsipan och tryffel med glögg...
Snäll som jag är så har jag gett bort lite av godiset till nära och kära.. ;)
Kollegorna fick dessa fina burkar med några bitar av alla sorter jag gjort.
Burkarna finns på IKEA och kostar 10kr st...

Julgodis

I veckan har jag stökat i köket en del. För att försöka få  lite julstämning så fixade jag lite godis. Brukar göra lite olika sorters tryfflar, i år har det hitills blivit smakerna: vitchoklad med saltlakris, mörkchoklad med pepparkaka och vitchoklad med äpple/kanel. och sen har jag gjort jättegoda "Snickerskakor". :)


Snickerskakor
vitchoklad med saltlakris
mörkchoklad med pepparkaka
"Snöbollar" Vitchoklad med kanel/ äpple

Jul på Liseberg

När jag va nere i Götet på intervjun passade jag på att gå på Liseberg ihop  med en polare från stan. Deras julmarknad är mysig med alla lampor i träden och alla stånd som säljer godis, handarbeten och annat...doften av glögg och varmchoklad ligger tät över parken. :)
Köpte lite honung, fudge med olika smaker och ett litet änglaspel.


Intervju

I torsdags var det dags för intervjun på skolan i Göteborg.
Jag åkte ner till Götet sent i onsdagskväll efter kursen. När jag kom ut från Cetralen i Götet såg jag en spårvagn med en etta(1) på (som går till syrran där jag skulle sova) rulla in på hållplatsen, så jag sprang för glatta livet och hann komma med...efter en stund tyckte jag det va konstigt att det tog lång tid innan vi kom till nästa hållplats....då insåg jag att jag hade hoppat vagn elva(11)..nästa hållplats var Gamlestan.. jag hoppade av där och det hela slutade med att jag fick promenera till syrran mitt i natten...
När jag skulle sova låg jag och våndades över hur jag ska göra me mitt liv, byta jobb, byta stad...det snurrade rejält i huvudet. Kändes som jag bara hade blundat när syrrans lille son kom och väckte mig....

Väl på skolan blev vi presenterade för de ansvariga för utbildninge och två lärare, de berättade om upplägget på dagen och sedan satte det igång. Under tiden man väntade på att det skulle bli sin tur för intervju skulle man lösa tre uppgifter. Dels skulle man skriva så många växter man kunde på ett papper, dels skulle man skriva namn på massa trädgårdsverktyg som var avbildade på ett papper, och sist men inte minst så skulle man göra en  ritning över vad man skulle vilja hitta på med en stor gräsyta på skolans framsida.
Att rabbla upp växter gick bra, det var lite knivigare med verktygen, men kom jag inte på nått namn så skrev jag iaf vad jag använder dem till.
Jag gjorde två förslag/ritningar till gräsytan, efter som skolan ligger i ett stort gammalt landeri med alléer fram till huset som går längs den tilltänkta gräsytan så blev mitt första förslag en paradträdgård med en stor "medaljongplantering" med bokstäverna SK (stället heter Stora Katrinelund) i mitten. Det andra förslaget blev en "sinnenasträdgård", med planteringar  för vart och ett av våra fem sinnen utmed en slingrande gång.
Hoppas det faller dem i smaken! :)
Intervjun känndes bra, den var mer som en diskussion om förväntnigar, vad man ville ha ut av utbildningen och vad man har tänkt sig efter utbildningen....
Får reda på om jag kommit in nångång efter nyår...känns som det är lååångt tills dess...


Redovisning

Har varit lite snnurrigt i veckan så har inte blivit nått bloggande...

I onsdags var det sista gången på trädgårdskursen...alltså dags för redovisning av våra projekt...
Jag fick börja eftersom jag var tvungen att gå tidigare för att åka till Göteborg.
Pirrigt värre, men när jag väl kommit igång gick det som jag hade planerat.
Först visade jag orginalritningen med det som finns i verkligheten, sen blev det en tur runt i trädgården genom en blidvisning på storbilds skärm.
Efter det berättade jag om hur jag tänkte kring trädgård och vilken känsla jag ville skapa och så visade jag även några inspirationsbilder.
Sisst visade jag min färdiga ritning och förklarade hur jag hade tänkt gällande form, färg mm...
Kändes som jag fick bra respons och feedback av läraren och mina kursare. :)
Nu är det upp till er att tyda ritningen och tycka!


Konstfack

Det blev  ingen julmarknad på Drottningholm igår...
Men det blev två andra istället. :)
Först tog jag en snabb sväng förbi Strand (gamla Street) och kollade in deras marknad, lite mer alternativ och inte så stor.
Sedan åkte jag och en kompis ner till Telefonplan och gick på Konstfacks julmarknad. Den är alltid lika kul och man kan hitta massor med galna och roliga julklappar. Man blir väldigt sugen på att själv hålla på och pyssla och dona när man ser allt. Tyvärr blev det inga inköp för min del på marknaden, men jämte lokalen där marknade var låg en Inspira-butik som har massa konstnärsmaterial och annat...där hittade jag ett screentrycks-set som jag tittade på redan för två år sedan och som jag har gått och tänkt på sedan dess, så då var det bara att slå till tänkte jag. Så nu är jag en glad ägare av ett screentrycks-set, ska jag sätta igång och trycka tröjjor för glatta livet! :)

Sissinghurst

Igår var det näst sista gången på trädgårdskursen...
Två av deltagarna redovisade sina arbeten om deras trädgårdar. Kul att se och höra hur andra tänker kring färg och form.
Resten av tiden fick vi hjälp av läraren om det var något som vi undrade över eller ville bolla idéer.
Jag är i princip färdig med min ritning, men läraren fick mig att tänka om lite...
Jag ska behålla formerna i trädgården, men ta bort en del av landen och ersätta dem med lite högre gräs med buskar, större perenner mm utplanterade i grupper. Helt klart lite mer underhållsfritt! ;)
Idén fick läraren av av mina former i trädgården som han tyckte påminde om de klippta gångarna på ängarna vid Sissinghurst i England.
Kolla in länken så finns det massa fina bilder från Sissinghurst. :)
Ska bli spännande att höra vad resten av klassen tycker när man redovisar nästa gång....
Julmarknader

Nu börjar det bli hög tid för Julmarknader såhär i adventstider! :)
Helgen som kommer tänkte jag försöka komma iväg till Drottningholm och gå på deras julmarknad.
Nästa vecka ska jag ner till Götet en snabbis för att gå på intervjun för trädgårdsutbildningen och då hoppas jag hinna med att ta en vända på Liseberg och kolla in deras julmarknad. det brukar vara helt fantastiskt där med alla lampor i träden och doften av brända mandlar och glögg ligger tät över hela parken. :)
I Lucia-helgen blir det nog en sväng till Skansen och deras marknad, de brukar ha många fina saker som kan  vara potensiella julklappar.
Det vackraste av allt är nog ändå Eldfesten på Rosendals Trädgård sista söndagen innan jul! miljarders av ljus, maschaller, lyktor och eldar överallt i olika formationer och installationer. Mysfaktorn brukar va riktigt hög!! :)

Mosebacke

Insåg att jag har glömt skriva om förra helgens brunch....
I goda vänners lag avnjöt jag en bruch på Mosebacke.
Mosebacke är nog mitt favvo brunch-ställe i Sthlm. De har en buffé med massa goda röror, bacon och annat smaskigt som man äter till tonerna av live-jazz. Mycket bättre kan det inte bli!! :)
Kolla in Mosebackes hemsida och klicka på Kalendarium för mer info.

Kung Carls bakficka

Hade besök av polarna från Götet i helgen. Som avrundning på deras besök käkade vi brunch på Kung Carls bakficka.
Hotell Kung Carl på BirgerJarlsgatan har en mycket trevlig bakficka på Norrlandsgatan.
Det var en liten men väldigt god buffé som innehöll precis det man vill ha. :)
Stämningen på stället var dämpad och mysig. Kan varmt rekomenderas!!


Ulriksdals Slottsträdgård

I lördags var det dags för ännu ett studiebesök med kursen. Denna gång styrde vi kosan till Ulriksdals Slottsträdgård där våran lärare har jobbat en gång i tiden.
Vi började med en tur i växthusen och kollade bla på alla Julstjärnor och andra blommor som ska säljas nu fram till jul. Det var stora hav med blommor, läckert! :)

Efter det så fick vi en spontan föreläsning om jord av Mr. Bosse Rappne him self. KOMPOST var ledordet som gällde!
Efteråt följde en titt på Bosses egna kompostlimpor, vilka var väldigt imponerande!! :)Sist kollade vi på Rappnes äppelträdsallé, diskuterade grenvinklar och annat som vi lärt oss angående beskärning.
När vi var klara med det avslutade vi med en tidig lunch på Slottscafét nere vid Slottet.
Det var en givande och rolig förmiddag!! :)


Ulriksdals egna grisar..
Solroskyrkogården...
Julrosor i växthusets vinterträdgård.
RSS 2.0