Ny lärare

Idag fick vi vet att vi får en ny lärare på kursen imorgon, en kille som, på pappret iaf, verkar ha väldigt mycket erfarenhet av trädgårdsmästeri och trädgårdsdesign och har jobbat i väldigt fina trädgårdar och har dessutom undervisat förut.
Är väldigt förhoppningsfull inför imorgon! :)

Bilder från helgen på torpet

Här kommer lite bilder från den gångna helgen på torpet...








Mumsfillibabba

Det blev riktigt gott med kantarellerna till pastan som vi åt till middag igår kväll!



Först fräste jag upp svampen tillsammans med strimlad lövbiff, saltade och pepprade och där efter rörde jag ner en burk med ekologisk cremefraishe. Klart!!
Lätt som en plätt, och väldigt gott serverat till färsk pasta!! :)


Götlaborg

Nu har jag varit i Götet o förlustat mig i två dagar. :)
Igår var det späckat schema, på morgonen var jag på studiebesök på en trädgårdsutbildning, som ligger under Burgården, som jag funderar på att söka till. Han som har hand om utbildningen berättade om utbildningen och visade mig runt i deras byggnader och i den tillhörande parken där de håller till och jobbar praktiskt.
Eftersom utbildningen är på vuxnivå och bara på ett år så är den bara grundläggande, men känndes nog ändå som att den kan vara ett bra alternativ till en början på min nästa karriär, nämligen den inom trädgårdsbranchen. :)
Ansökningarna ska skickas in nu i oktober och sen blir man kallad på intervju om man anses vara lämpad att gå, och kommer man till slut in på utbildningen så sätter det hela igång i februari nästa år... :)
Men innan jag kommer så långt så måste jag övertyga en gubbe på vux i stockholm att de ska betala utbildningen åt mig, vilket tyvärr nog inte blir så lätt... :(  delvis eftersom det finns en liknande utbildning på Säbyholms Naturbrukskola utanför Stockholm....som säkert är lika bra som den i Götet om t.o.m. inte bättre....men den ligger ju inte nära torpet.... Min idé med att gå i Götet är just den att jag ska  kunna vara på torpet på helgerna och verkställa saker som vi lärt oss i skolan och sakta men säkert kunna bygga upp en verksamhet på torpet med visningsträdgård, trädgårdsbutik, växtförsäljning och café.
fortsättning följer... ;)

Efter studiebesöket var det dags för lunch på Trägår´n och sedan smet vi in i Trädgårdsföreningen, det är faschinerande att få komma tillbaks till samma ställe flera gånger under ett år och se en trädgårds olika säsonger. Fast vi befinner oss i slutet på september så var det mycket som fortfarande var vackert och stod i blom. 
Kul också var att jag hann träffa min 'mentor' Stephan som jobbar som trädgårdsmästare där och kunde diskutera lite om utbildningen mm.





















Några timmar i Trädgårdsföreningen går fort. Där efter var det dags att styra kosan mot Bokmässan, en tillställning som jag aldrig har besökt förut. Jag älskar trädgårdsböcker,  vackra kokböcker och glossiga magasin, och det var en stor trave med en blandning av just det jag kom därifrån med... :)

Senare på kvällen träffade vi min bästa polare o hans sambo och var och åt på en restaurang vid namn Meze belägen på Vasagatan. De hade god grek/turkisk mat till bra priser som helt klart kan rekomenderas!!
Oftast när när vi träffas så är det party med mycket folk som gäller, vilket är jättekul, men oftast hinner vi inte snacka så mycket då, men igår kunde vi sitta i lugn och ro prata vilket var uppskattat. :)
Kvällen avrundades med en drink på ett litet men nice ställe som heter Gossip.

Vi sov som grisar i våran Junior Svit på Elite Park Avenue Hotel i natt.... ;)

Innan det bar av mot torpet idag så hann vi med en fika med syrran och hennes familj.
På vägen till torpet stannade vi till på Rångedala Plantskola, jag ville köpa lite växter för att fylla igen två hål som har blivit i det 'gula landet'. Det blev gula Digitalis och gula Rudbeckia. Ska plantera dem imorgon innan jag åker hem...tror det kommer bli jättefint!  :)

Myshelg

Åkte ner till torpet idag, ska ha en skön långhelg med några dagar på torpet och några dagar i Göteborg.
Solen har lyst från en klarblå himmel hela dagen och har värmt luften till nästan sommartemperaturer. :)
Självklart ville man vara ute och fixa i trädgården!! :)



Pappa var  på torpet när vi kom, så började med  att hjälpa honom att lasta på panelbrädorna, som revs bort från gaveln på ladan i början på sommaren, på kärran till traktorn. Sen körde JAG traktorn ner till hagen och backade intill högen med bråten som ska eldas upp där vi lastade av allt..... det var säkert minst 10 år sen jag körde traktorn sist så kände mig mäkta stolt att jag kunde köra den utan några närmare instruktioner. :)

När det var klart var det dags att plantera alla lökarna jag köpte på Rosendal i söndags. Tyvärr har jag inte riktigt koll på vart jag har satt lökar sen tidigare så det var på ren chansning jag grävde mina hål där jag tyckte lökarna skulle passa i landen, lyckligtvis stötte jag inte på någar lökar sedan tidigare år...
Hade även köpt pärlhyasint och vårstjärna som jag tryckte ner i gräsmattan.
Nu är det bara till att vänta till våren och se hur det blir...spännande!! :)

Äppelträden på torpet har inte blivit klippta på typ 15 år och skulle behöva gallras ur, hade tänkt att jag skulle få lära mig hur man gör på kursen och fixa det sen, men kunde inte hålla mig utan plockade fram min lilla såg och sekatör och gick lös på det ena trädet....vågade inte ta för mycket, men det kändes lite luftigare när jag var klar iallafall... :)
Får se om trädet ger nån  frukt nästa år...



Imorgon bär det av till Göteborg, ska till Burgården på ´studiebesök´ på deras Trädgårdsutbildning som jag funderar på att söka till efter nyår, ska bli spännande! :)
Blir nog ett besök på bokmässan också, hoppas få tag på några nya roliga trädgårdsböcker. :)

Just d ja, var nere i skogen o plockade lite härliga, gula kantareller idag också!! De kommer passa finfint till middagen på lördag.. :)


Ombyte förnöjer....

Igår var det dags för Trädgårdskurs igen... var ju ganska skeptisk efter förra gången, men hade en förhoppning om att det skulle vara bättre denna gång..
Lektionen kändes mycket mer förberedd o genomtänkt än sist vilket lugnade min oro en del. Vi pratade om lökar, tittade på fina bilder, skissade på land där det skulle finnas lökar i blom  hela säsongen mm.
Som rubriken ironiskt anspelar på så berättade läraren när vi skulle gå för kvällen att hon inte skulle ha oss mer, nästa gång skulle det bli en annan lärare...skälet till att hon skulle sluta sa hon var att hon inte fick tiderna att gå ihop med hennes andra jobb... har dock för mig att hon sa förra gången att hon typ var arbetslös...?? Undrar om det är deltagare som har framfört sitt missnöje om förra träffen som har gjort att hon har valt att inte vara kvar...??
Tyckte det kändes konstigt och fick inte riktigt ihop hela storyn...

Så nästa gång blir det en nystart, en bra sådan får vi hoppas! :)

Mjuk Pepparkaka

Vad gör man om man har ägg i kylen som börjar närma sig utgångsdatum...?
Bakar så klart!! ;)
I mitt fall hade jag både ägg i kylen och påtok för mycket strösocker över sen äppelmos-koket...och då kändes det ganska naturligt att göra nån sorts sockerkaka...men hade ingen mjölk, men dock naturell yoghurt så det fick bli en mjuk pepparkaka med äppelmos. Mumsfilibabba!!! :)



Här kommer receptet på min mjuka pepparkaka med äppelmos:

50 gr smör
2 ägg
2 dl socker
drygt 1 dl filmjölk el. yoghurt
3 dl mjöl
1½ tsk bakpulver
1 msk kanel
1½ tsk stött kardemumma
ev 1 tsk mald ingefära

Sätt ugnen på 175*C.
Smörj och bröa en form.
Smält smöret.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda yoghurten/filen i det avsvalnade smöret och rör sedan ner det i smeten.
Blanda mjöl, bakpulver och kryddor för sig och rör sedan ner blandningen försiktigt pö om pö i smeten.
Häll smeten i formen.
Klicka ut äppelmos över smeten.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 35-40 min.

Göteborgs Lustgårdar

Hittade lite bilder från mina besök i Trädgårdsföreningen och Botaniska i Göteborg när jag kollade igenom mina bilder från i somras...

Trädgårdsföreningen:














Botaniska:








 

Balkongen

Måste bara få visa ett par bilder på mina fina Kryssanter som jag har på balkongen... :)




Rosendals Trädgård

Spenderade eftermiddagen i solen på ett av mina favvo-ställen, nämligen Rosendals Trädgård på Kungliga Djurgården här i Stockholm. De började sin höstmarknad nu i helgen och att besöka den är ett måste för mig. Det är ett nöje att botanisera bland tulpan och narcisslökar och fantisera om hur vackert det kommer bli i landen i vår... :)
Kommer hem med en hel påse med lökar varje år.. man måste ju ha något att se fram emot under vintern...de där första, små, spirande knopparna som indikerar på att livet i landen är på väg tillbaks är underbara att se! :)
Årets inköp blev vita, djupt lila och gul-röd spräckliga tulpaner, fyllda vita påskliljor, pärlhyasinter och allium.


lökmarknad i ett av växthusen


skördemarknad i ett annat av växthusen


Rosendals alla olika äppelsorter uppdukade


ett urval av Rosendals egna produkter, bla hallonvinäger






eftermiddagen avslutades med en god bulle o en mugg gott örtte :)


Min Snälla Far

Min snälla far har lovat att mäta upp tomten på torpet för att jag ska kunna göra min läxa till kursen på onsdag då vi ska ha med oss en skalenlig tomtkarta som vi ska jobba med....
Tusen TACK pappa!!! :)

Hellmans Drengar

Stockholm och Södra Teatern hade igår celebert besök av den Göteborgsbaserade manskören Hellmans Drengar.
Med roliga arr, fyndiga texter, allvar, stämning, glädje o lekfullhet bjöd Hellmans Drengar på en två timmar lång konsert som man sent kommer att glömma. :)
Befinner du dig i Göteborg  mellan den 12-14 december tycker jag att du ska passa på att gå på drengarnas julkonsert på Storan i Götet!!! Kan varmt rekomenderas!


Hanna Lindblad

Hoppas ni inte missade Hanna Lindblad i ´Singin´ in the rain´ på Oscar´s teatern förra året.
En av sveriges bästa musikalartister!!! Tjejen lyser på scenen, hon har en utstrålninng som bländar!! :)



Var på Boulevardteatern i fredags och kollade på ´No way to treat a lady´ med bla just Hanna. Det är inte alltid det är de  mest påkostade uppsättningarna som är de bästa... med två stegar, några telefoner och massor med tidningar som rekvisita kan man komma långt!
När man inte känner igen låtarna kan det vara svårt att ta in en musikal, men när de som medverkar är i toppklass och kan leverera känslor, spelar det ingen roll att man aldrig hört låtarna tidigare. 



Längtar redan till i slutet på november när det är dags att se och höra Hanna igen! Det blir i ´Showbusineness - A Hollywood Tribute´ på Grand Hôtel. En show som hon gör tillsammans med Karl Dyall och  Rennie Mirro från ´Singin´trion´. Det kan inget annat än bli bra!! :)



Alla bilder i detta inlägg är hämtade från Hannas hemsida. Kolla in Hannas hemsida

Idol

Har tyvärr missat de flesta programmen av Idol hitills men har ändå fått en favorit, Anna Bergendahl!!
En liten späd tjej med en röst som förbuffar! :)
Klicka här för att se hennes audition, lyssna o njuta!


Trädgårdskurs

Började på en trädgårdskurs på Medborgarskolan igår kväll..
Hade stora förhoppningar om att det skulle kännas bra och att det skulle vara ett bra upplägg på kursen...
Men det kändes inte riktigt som jag hade hoppats...vet inte om mina föväntningar var för höga... är väl inte rätt att såga kursen redan efter en gång, men läraren verkade flummig och oförberedd och verkade inte ha så mycket erfarenhet av branchen...
återkommer om det hela...

fick läxa till nästa gång, skulle rita upp en skalenlig tomtkart....mamma mia, vet inte riktigt hur jag ska fixa d... torpet ligger 40 mil bort och jag har inga mått att gå efter över huvud taget...får väl höfta lite...


The Producers

Har även varit och kollat på 'The Producers'Chinateatern.
Även den föreställningen kan varm rekomenderas!! :)
Ensemblenumren är superbra, Härenstam och Forssmed är klockrena som fjollor och Meltzer passar perfekt som blond, svensk bimbo. :)
Några som även bör nämnas är Petronella, Daniel, Conny och Stefan.
Kolla in deras hemsida här.


Uggla Rheborg Ulveson

Känner att jag ligger efter med lite rapportering om vad som har hänt på sista tiden....

Har varit och kollat på 'Uggla Rheborg Ulveson' Cirkus.
Tycker inte recensenterna va riktigt rättvisa. Jag kan helt klart rekomendera föreställningen!!!
Ensemblenumren är riktigt snygga!! Ugglas omskrivna texter på några av hans gamla hits är klockrena(han börjar inse sin ålder)... ;) jag skrattade hejdlöst åt ett akrobatnummer med Rheborg och Ulveson. :)
Kolla in dras hemsida här.


Välkommen till min nya blogg!

Halloj alla!!
Här kommer jag att skiva om både d ena o andra, torpet, trädgård, bakning, mat, nöje o mkt annat...
Mkt nöje! ;)

RSS 2.0